Problémy s pestovaním rastlín v interiéri.

V domácnostiach, kanceláriách a ostatných interiéroch prevládajú často zložité podmienky pre pestovanie rastlín. Rastliny sa musia neustále prispôsobovať zmenám podmienok, a to sa často môže prejavovať na zlepšení/zhoršení ich zdravotného stavu. Typickým príkladom môže byť kúrenie v priebehu zimy, alebo zhoršenie zdravotného stavu spôsobený prievanom od otvoreného okna najmä v zimnom období. V tomto článku sú spomenuté niektoré problémy s pestovaním rastlín v interiéri a trošku aj súvislosti, prečo vznikajú.

Dracaena marginata na ľavej strane obrázku bola pravdepodobne nesprávne zalievaná. Tento druh vyžaduje menej výdatné zálievky.

Veľké, moderné a otvorené (Open space) kancelárie môžu mať v priestore nevyrovnané teploty, kde sa striedajú prekúrené časti s menej vykúrenými. Zmena teploty prostredia, zmena osvetlenia, nevyvážená starostlivosť (napr. nevyrovnaná závlaha) spôsobujú problémy, na ktoré pestované druhy rôzne citlivo reagujú. Rastliny, ktoré sa do interiérov vysádzajú sú druhovo selektované, aby dané podmienky zvládli, avšak aj tieto druhy rastlín majú pre pestovanie svoje požiadavky.

Palma Chamaedorea bola vystavená nepravidelnej zálievke, slabšiemu osvetleniu a pravdepodobne aj chladnému vzduchu od okna.

Často krát zohráva veľmi dôležitú úlohu aj to, v akom zdravotnom stave bola rastlina zakúpená, ako sa dokázala novému stanovištu prispôsobiť, akým spôsobom a s akou správnosťou bola vysadená. Zohľadniť je potrebné aj vek rastliny (vysoké/vekovo staršie rastliny sa môžu adaptovať horšie ako menšie/vekovo mladšie rastliny). Často môžu mať rastliny problém adaptovať sa počas zimného obdobia, kedy aj počas prepravy môžu byť vystavené na rôzne dlhý čas chladnému vzduchu (napr. orchidey zvyknú reagovať “zhodením” pukov). Preto je všeobecne odporúčané prepravovať rastliny zabalené vo vhodnom obale a na mieste ich nechať potrebný čas aklimatizovať. Nevhodné pestovateľské podmienky spôsobujú problémy, pretože prispievajú aj k vyššej náchylnosti rastlín na napadnutie škodcami a môžu vznikať aj rôzne fyziologické ochorenia, prípadne ochorenia spôsobené patogénmi. Viac o škodcoch si môžete prečítať tu.

Zakúpené rastliny je vhodné skontrolovať, presadiť a umiestniť do dekoratívnej nádoby.

Výsadba rastlín

Klasickým pestovateľským štandardom je vysádzanie okrasných interiérových rastlín do zeminy odporúčanej a špecificky namiešanej pre konkrétny druh (orchidey, kaktusy, palmy majú rôzne nároky na substrát). Je naozaj dôležité vysadiť rastlinu do substrátu, ktorý je prispôsobený jej fyziológii (napr. orchidey Phalaenopsis sú epifitické rastliny, ktoré sa vysádzajú do substrátu s prevažným obsahom borovicovej kôry).

Momentálne sa však pre pestovanie niektorých druhov izbových rastlín využívajú aj iné pestovateľské systémy. Obľúbeným, ale finančne náročnejším systémom je hydropónia, ktorá má samozrejme výhody aj nevýhody a je vhodná len pre niektoré druhy rastlín. Ďalšou alternatívou je pestovanie izbových rastlín v Lechuza Pon, čo je drenážny rastlinný substrát (organicko-minerálny komplex) s častým využitím pre samozavlažovacie systémy (črepníky/nádoby).

 

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.