Invázna Ambrózia palinolistá

Nepôvodné invázne rastliny (a ostatné organizmy) sú druhy, ktoré boli zavlečené (introdukované) na nové územie úmyselnou, alebo aj neúmyselnou ľudskou činnosťou a na nových stanovištiach sa postupne stávajú vážnou hrozbou pre životné prostredie. Tieto druhy nemusia mať na novom stanovišti dostatok prirodzenej kontroly (napr. predátorov, bylinožravcov, patogénov, atď.) ako v ich oblastiach pôvodu. Invázne druhy ohrozujú biodiverzitu, biotopy, spôsobujú ekonomické škody a niektoré sa stávajú rizikové pre zdravie ľudí. (1) Inváznou rastinou je aj Ambrózia palinolistá.

Pohľad na prírodu Malých Karpát počas západu slnka.

 

Ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia)

Ambrózia palinolistá kvitne od augusta do októbra a radí sa k rastlinám s bohatou produkciou peľu. V peľových zrnách sú obsiahnuté proteíny, ktoré sú nebezpečné alergény. Až 80 % alergikov reaguje na ambróziu u ktorých môže vyvolávať ťažké reakcie (známa v niektorých krajinách aj pod označením ako astmatová rastlina). Alergickú reakciu môže vyvolať aj dotyk s rastlinou (bolestivé, nepríjemné svrbenie, pálenie kože sa môže prejaviť cca. 20 min. od dotyku).

Ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia)

Zdroj fotografie: www.freenatureimages.eu

Rozmnožovanie rastliny prebieha výhradne generatívne a tento druh sa zaraďuje medzi vetroopelivé rastliny. Jednotlivé rastliny sú schopné produkovať za rok 60.000 semien, ktorých životaschopnosť môže byť až 40 rokov. Semená môžu byť rozširované prostredníctvom vetrov na vzdialenosti dlhé až stovky kilometrov. Významné škody spôsobuje aj pri pestovaní poľnohospodárskych plodín (napr. pri pestovaní slnečnice, kukurice, sóji). Nedarí sa jej však na zatienených stanoviskách (napr. hustosiaté porasty obilnín),  alebo aj na dlhodobo zanedbaných plochách z ktorých je vytláčaná inými druhmi trvácich konkurenčne silnejších burín. Tento druh rastliny je schopný silnej regenerácie po kosbe za predpokladu, že sa nad povrchom pôdy uchová ako taký rozkonárený jedinec. (2)

Ambrózia palinolistá sa zaraďuje medzi veľmi nebezpečné a invázne druhy burín, avšak v oblasti svojho pôvodu sa využíva ako liečivá rastlina. Pôvodná je v Severnej Amerike, USA, južnej Kanade. Na Slovensku a v Čechách sa vyskytuje v oblastiach teplých nížin a pahorkatín. Rastie ako jednoročná, burinová (segetálna) a ruderálna rastlina (na neobrábaných pôdach napr. v okolí obcí, pozdĺž ciest, železníc a na ďalších plochách ovplyvnených človekom. (3)

Rozšírenie druhu Ambrózia palinolistá.

Zdroj mapy: www.cabi.org

Tento invázny druh dorastá do výšky cca 150 cm a do mnohých krajín bol zavlečený náhodným spôsobom ako kontaminant zŕn a osiva. Momentálne je ambrózia palinolistá rozšírená takmer po celom svete. Nepôvodnou, avšak dominantou sa stala v krajinách ako Maďarsko, Taliansko, Litva. Tropické oblasti a oblasti Stredomoria sú pre jej rast menej priaznivé. Suché a horúce letá spôsobujú, že tento druh je tam menej významný. Zriedkavo sa vyskytuje aj v oblastiach severnej Európy (Nórsko, Švédsko, Škótsko a Írsko). (4)

 

Zdroje:

(1) https://www.invasiveplantatlas.org/

(2) http://www.agroporadenstvo.sk/index.php?pl=125&article=759

(3) http://www.uksup.sk/oor-buriny-a-popisy/

(4) https://www.cabi.org/isc/datasheet/4691

Zdroj obrázkov:

https://www.cabi.org/isc/datasheet/4691

www.freenatureimages.eu

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.