Boľševník obrovský – invázna rastlina

Boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum Sommier & Levier, 1895) je invázna rastlina z čeľade zelerovité (Apiaceae) osidľujúca takmer všetky stanovištia. V krajinách severnej pologule a na Slovensku sa uvádza ako obzvlášť nebezpečný druh. Na Slovensku sa okrem tohto druhu vyskytuje aj druh boľševník borščový (Heracleum sphondylium). Boľševník obrovský je schopný ohroziť pôvodné ekosystémy a môže byť rizikový aj pre zdravie človeka. Fototoxické furanokumaríny sú obsiahnuté v šťave listov a bylí, ktoré na svetle obsahujúcom UV zložky vyvolávajú kožné pľuzgiere a poleptanie kože. V prírode, kde sa tento druh rastliny vyskytuje, je potrebné upozorniť deti, nakoľko duté byle rastliny ich môžu lákať k výrobe napr. fúkačiek na hranie, čo pri tomto druhu môže predstavovať vážne zdravotné riziká. Fototoxické reakcie sa objavujú spravidla 15 minút od osvetlenia a pri prvotnom kontakte s rastlinnými šťavami nedochádza k bolesti. (1)

Boľševník obrovský

Fotografoval Ladislav Hoskovec, dňa 1. 7. 2007 (Sokolovsko). Zdroj: www.botany.cz

Boľševník obrovský je pôvodom zo západnej časti Kaukazu. Prvé záznamy o introdukcii boľševníka obrovského pochádzajú z anglickej botanickej záhrady Kew z roku 1817. Prvá splanená populácia bola zaznamenaná v roku 1828 v anglickom Cambridgeshire. Tento druh sa často využíval pre parkové úpravy, ako dekoratívna rastlina. Na vyhovujúcom stanovišti vplýva na pôvodné druhy rastlín veľmi agresívne a môže vytvárať súvislé porasty.  Semená sú klíčivé cca. 7 rokov a ľahko sú šírené napríklad vodou. Rastlina rastie popri okrajov lesov, vlhkých lúk, na opustených pozemkoch, neudržiavaných plochách. (2)

 

Mapa znázorňuje výskyt boľševníka obrovského.

Zdroj: www.cabi.org

Druh boľševník obrovský dorastá do výšky 2-5 metrov. Vytvára hrubú, dutú, pozdĺžne ryhovanú v hornej časti niekedy aj rozkonárenú byľ s načervenalými škvrnami. Ostro vykrajované, trojpočetné listy môžu v listovej ružici dosahovať veľkosť niekedy až cca. 150 cm. V horných častiach stonky dorastajú listy menšie. Boľševník obrovský je dominantný aj bielymi súkvetiami, ktoré sa objavujú na vrcholoch stoniek v mesiacoch jún až júl. Boľševník obrovský je samoopelivý druh schopný produkovať tisíce semien (v priemere 20 – 30 tisíc semien). (3)

Zdroje:

(1) https://sk.wikipedia.org/wiki/Bo%C4%BE%C5%A1evn%C3%ADk_obrovsk%C3%BD

(2) http://botany.cz/cs/heracleum-mantegazzianum/

(3) http://www.sopsr.sk/invazne-web/?page_id=821

Zdroj fotografií:

HERACLEUM MANTEGAZZIANUM Sommier et Levier – bolševník velkolepý / boľševník obrovský

https://www.cabi.org/isc/datasheet/26911

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.