Škodcovia interiérových rastlín

Na interiérových rastlinách sa škodcovia vyskytujú zriedkavejšie, avšak určite mnohí z nás majú s nimi skúsenosť. Pokiaľ spozorujete škodcu na rastlinke, je dobré ju ošetriť, podľa toho o aký druh škodcu sa jedná. Zanedbanie problému môže viesť k zhoršeniu dekoratívnosti až k uhynutiu rastliny, prípadne môže nastať, že sa škodca rozšíri aj na susedné rastliny. Škodcovia rastlín sú všade v prírode a ľahko “preniknú” aj do interiérov.

Škodcovia rastlín ľahšie napádajú svojich hostiteľov, keď sú oslabení. Nevhodné podmienky prostredia v interiéroch (často príliš suchý a teplý vzduch, nedostatočné vetranie, nevyrovnaná závlaha a pod.) môžu spôsobiť oslabenie pestovaných rastlín a tak náchylnosť na napadnutie rastlín škodcami. Škodcov si však môžete do interiéru priniesť aj v zakúpenej zemine, alebo už na samotnej rastline. Pri nákupe si rastliny skontrolujte či sú bez škodcov a chorôb.

Rastliny v obchode
Rastliny v obchode si pred nákupom skontrolujte.

Dôležité je škodcu spozorovať včas. Na rastlinách v interiéri sa môžeme stretnúť napríklad s týmito škodcami: vošky, červce, puklice, strapky, molice, nosániky, smútivky, roztoče (Phytonemus pallidus). (Hessayon, 2009). Medzi najčastejšie vyskytujúce sa škodce na izbových rastlinách partia druhy: červec citrónovníkov (Pseudococcus citri), červec izbový (Coccus hesperidum), štítnička brečtanová (Aspidiotus hederae). Škodce môžu ohrozovať napadnutú rastlinu rôznym spôsobom. Škodcovia rastlín: červce a štítničky spôsobujú škody tak, že cicajú rastlinné šťavy a následne vylučujú lepkavú medovicu. (1)

Červce a štítničky sa odporúča najčastejšie odstraňovať z rastlín mechanickým spôsobom (vlhkou handričkou), alebo ich dôkladne umyť (použiť môžete aj mydlový roztok). Momentálne sa chemické prípravky používať neodporúčajú. Používanie chemických prípravkov v interiéroch nie je vhodné a je potrebné dodržiavať pravidlá ich bezpečného používania (ošetrovanie rastlín mimo interiéru, a dodržanie ochrannej doby, kedy je možné ošetrované rastliny vrátiť späť do obývaných priestorov). Podľa zásad správneho používania je možné využívať v rámci biologickej ochrany proti červcom aj bioagens, a to prípravky:  Cryptobug (dravá lienka Cryptolaemus montrozieri), Leptopar (parazitická osička Leptomastix dactylopii), prípadne Citriphar (parazitická osička Anagyrus pseudococcii). (2)

 

Listy druhu Dracaena marginata
Listy rastliny druhu Dracaena marginata, napadnuté škodcom.

Pri ošetrovaní rastlín sa snažte dôkladne ošetriť a skontrolovať aj spodnú stranu listu, prípadne rôzne záhyby na rastline. Ako podporný prostriedok môžete proti lietajúcemu škodlivému hmyzu  využívať aj lepové lapače (lepiace pásy), ktoré sú k dispozícii v rôznych farbách (žlté, modré,…) podľa preferencie druhu škodcu.

Priebežne počas starostlivosti o rastliny v interiéroch môžete využívať aj postrekové prípravky, ktoré zvyšujú dekoratívny vzhľad rastlín (odstraňujú prach usadený na listoch, ale aj škvrny po tvrdej vode) a pôsobia aj preventívne voči výskytu viacerým druhom škodcov (vošky, puklice, atď.). Medzi takéto prípravky patrí napríklad BEGRALUX 10 EC.  Tento prípravok sa neodporúča používať na sukulentné druhy rastlín.

 

Zdroje:
Hessayon, G., D., 2009, Izbové rastliny Expert. Bratislava: Slovart, spol. s.r.o.,  s. 256, ISBN: 978-80-8085-530-7
Flehmig A., Strauss F., 2006, Izbové rastliny pre každého. Viktoria Print s. 156, ISBN: 8089065171
1. https://www.floraservis.sk/cervce-a-stitnicky-na-okrasnych-rastlinach.php
2. http://rno.sk/cervce-puklice-a-stitnicky-na-rastlinach/
Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.