Starostlivosť o interiérové rastliny

V článku sa dočítate, ako môžete zlepšiť starostlivosť o interiérové rastliny, pretože dekoratívny vzhľad rastlín sa v interiéroch môže pod vplyvom rôznych faktorov zhoršovať. Okrem pravidelného polievania a hnojenia je vhodné rastlinám raz za čas dopriať komplexnejšiu starostlivosť.


 Interiérové rastliny je potrebné pravidelne ošetrovať.


Detail na rastlinu.
Skôr ako si kúpite rastlinu, skontrolujte, či nemá škodcov a choroby.

Medzi najčastejšie úkony, ktoré sa pri ošetrovaní rastlín vykonávajú, patria polievanie a prihnojovanie. Interiérové rastliny však často trpia nie len nedostatkom živín, nevyrovnanou zálievkou, ale najmä v mestách napríklad intenzívnejším usadzovaním prachu na listy. Pravidelná starostlivosť pomôže rastline rásť v lepších podmienkach a dosiahnuť jej silnejší rast, zvýšiť odolnosť voči chorobám, škodcom a výsledkom bude jej zdravší a dekoratívnejší vzhľad.

Každý druh rastliny má svoje požiadavky na starostlivosť. Spravidla je vhodné zahrnúť k ošetrovaniu aj tieto činnosti:

  • Čistenie listov
  • Upevňovanie rastliny k opore
  • Tvarovanie a rez rastlín

Čistenie listov

Usadený prach a iné nečistoty na listoch pôsobia nie len neesteticky, ale zhoršujú životné podmienky, ako rastline, tak aj ľuďom. Nečistoty je možné odstrániť z listov použitým vody, alebo prípravkami na čistenie listov rastlín, ktoré majú spravidla aj účinok proti škodcom. Prípravok na čistenie, ktorý nájdete v špecializovaných obchodoch a často sa využíva, je napríklad od značky Begralux 10 EC. Po ošetrení môžete aplikovať aj lesk na listy v spreji, ktorý dodá rastlinke svieži vzhľad. Viac informácií, ako používať lesk na listy, si budete môcť prečítať v samostatnom článku.

Upevňovanie rastliny k opore

V priebehu ako rastlina rastie a tvoria sa nové výhonky a dcérske rastlinky, je vhodné jednotlivé časti rastlín pripevniť k opore, aby ste predišli vylomeniu a vyvaleniu rastliny. Navyše rastliny bez starostlivosti často pôsobia v nádobe nestabilne a neesteticky. Podľa druhu rastliny a tvaru rastu sa na vyväzovanie osvedčili špagáty, špeciálne úchytky, drôtiky, konštrukcie, mriežky, opory z rôznych materiálov.

Tvarovanie a rez rastlín

Napadnuté a choré časti rastliny môžete odstrániť aj rezom, pred rezom aj po reze nezabudnite nožnice vydezinfikovať, aby ste škodcu, alebo ochorenie nepreniesli na zdravé časti, prípadne na ďalšie jedince. Rez sa používa aj na odstránenie slabých a odumretých výhonkov.

Tvarovanie sa používa pri silne rastúcich druhoch na usmernenie rastu, na vytvarovanie peknej korunky, na podporu rastu, alebo na zahustenie korunky. Pred tvarovaním je potrebné poznať druh rastliny a to, či sa jedná o kvitnúci alebo nekvitnúci druh. Kvitnúce druhy nie je vhodné tvarovať, pokiaľ majú nasadené puky. Veľmi často sa tvaruje koruna pri druhu Ficus benjamina, ktorý zvládne vytvarovať do požadovaného tvaru aj začiatočník.


Konkrétnejšie, ako sa starať o interiérové rastliny sa budete môcť dočítať v ďalších podrobnejších článkoch. Správne ošetrovanie rastlín zabezpečí príjemnejší pobyt v interiéry Vám aj rastlinám.


 

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.