Ako presadiť orchideu Phalaenopsis

V tomto článku sa pozrieme na to, ako presadiť orchideu z rodu Phalaenopsis, ktorá patrí medzi najčastejšie predávané druhy orchideí. Dôvodom, prečo je táto orchidea obľúbená, je okrem krásnych a elegantných kvetov aj prijateľná cenová relácia a to, že veľmi dobre znáša podmienky v bytoch a kanceláriách. Tento druh orchideí je veľmi nenáročný a už pri minimálnom správnom ošetrovaní docielite výborné výsledky.


Nádherná tropická orchidea je vhodná rastlinka do svetlých až polotienistých interiérov.


 

Používajte špeciálny substrát pre Orchidey
Používajte špeciálny substrát pre Orchidey

Rod Phalaenopsis sú obľúbené rastliny z čeľade vstavačovité (Orchidaceae). Druh orchidey z rodu Phalaenopsis, ktorý si môžete bežne zakúpiť v obchodoch, je epifytická rastlina, ktorú nevysádzame do bežného substrátu pre izbové rastliny, ale do prispôsobeného substrátu pre orchidey, ktorý obsahuje borovicovú kôru. Vhodný substrát po nasýtení vodou pomáha rastlinke zabezpečiť dostatočnú vzdušnú vlhkosť, ktorú potrebuje pre svoj rast.

Presadenie orchidey

Priehľadné črepníky pre orchidey.
Priehľadné črepníky pre orchidey.

Korene tohto druhu orchideí sa podieľajú na fotosyntéze, a preto kvôli svetlu potrebujú priehľadné črepníky (vybrať si môžete plastové alebo sklenené nádoby). Ideálne je, pokiaľ má nádoba odtok na vodu, pretože rastline a jej koreňom síce vyhovuje vysoká vzdušná vlhkosť, ale nevyhovuje jej, ak má korene dlhodobo v nadmerne zaliatom substráte. Pokiaľ vidíme, že pôvodný črepník je prerastený koreňmi, prípadne sa nad črepníkom vytvorilo veľa koreňov, ktoré sa do črepníka už nezmestia, je vhodný čas na presadenie rastliny.

 

Zdravé korene orchidey sú zelenej farby.
Zdravé korene orchidey sú zelenej farby.

Rastlinu opatrne vyberieme z črepníka (v prípade potreby môžeme aj črepník rozstrihnúť nožnicami). Po vybratí rastliny z črepníka často nájdeme korene v rôznom zdravotnom stave.

 

Choré korene orchidey odstránime.
Choré korene orchidey odstránime.

Skontrolujeme koreňový systém rastliny a odstránime starý borovicový substrát. Korene ktoré majú zelenú farbu sú zdravé. Často sa však stáva, že po vybratí nájdeme suché, ale aj nahnité časti koreňov. Tieto choré korene odstránime nožnicami. Hnilé korene je potrebné určite odstrániť, aby sa v novom substráte hniloba nešírila. Suché korene nám často vznikajú aj z dôvodu suchého vzduchu a nedostatočnej vlhkosti, takéto korene už nie sú živé a preto ich taktiež odstránime. Choré časti koreňov odstránime čo najviac, ako sa len dá a ponecháme iba zdravé zelené korene.

 

Presadená orchidea v dekoračnej sklenenej nádobe.
Presadená orchidea v dekoračnej sklenenej nádobe.

Rastlinku presadíme klasickým spôsobom, ako iné rastliny. Využiť môžeme rozličné nádoby (ideálne priehľadné s odtokom na vodu). Na obrázku je orchidea vysadená do sklenenej vázy, ktorá nemá odtok na vodu a tak bude závlaha komplikovanejšia, pretože bude potrebné prebytočnú vodu opatrne vyliať. Na dne vázy sú použité okrasné kamienky podobného odtieňa ako kvety orchidey.

Phalaenopsis aj pre začiatočníkov

Rozkvitnuté orchidey.
Rozkvitnuté orchidey.

Phalaenopsis sa Vám odvďačí krásnym kvitnutím už pri minimálnej starostlivosti. Keď sa Vám zdá, že črepník je rastlinke už malý, tak ju presaďte do väčšieho, použite čerstvý substrát pre orchidey a rastlinku raz do týždňa zavlažte vodou tak, aby sa celý substrát nasýtil vodou a následne prebytočnú vodu vylejte. Nasýtený substrát bude rastlinke poskytovať vysokú vzdušnú vlhkosť, ktorá je v bytoch a kanceláriách spravidla nízka. Dostatočná vzdušná vlhkosť je základnou podmienkou pre pekný rast tohto druhu orchidey.


Phalaenopsis Vám bude krásne rásť a kvitnúť, keď mu zabezpečíte dostatok rozptýleného svetla (čiže nie priame slnko, ale svetlé až polotienisté priestory), nasýtenie substrátu vodou raz za týždeň a priehľadnú pestovateľskú nádobu (ktorú dostať kúpiť v obchodoch aj v špeciálnom prevedení pre orchidey s tvarovaným dnom).


 

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.