Ako presadiť rastlinu do samozavlažovacieho črepníka Lechuza

Praktické a pohodlné pestovanie interiérových rastlín Vám umožnia samozavlažovacie črepníky. V tomto článku si ukážeme, ako presadiť rastlinu. My sme použili typ samozavlažovacieho črepníka Lechuza. Výhodou samozavlažovacích črepníkov je možnosť doplniť zásobu vody na 2 a viac týždňov v závislosti od druhu pestovanej rastliny. Vďaka dostatočnej zásobe vody môžete pokojne odcestovať na dlhší čas bez toho, aby ste sa museli o svoje rastlinky obávať, že vyschnú.


Článok má za cieľ Vám ukázať, ako si môžete aj Vy ľahko a rýchlo presadiť rastlinu do samozavlažovacieho črepníka. Samozavlažovacie črepníky oceníte nie len doma, ale aj v kancelárii.


 

Samozavlažovačí črepník s rastlinou druhu antúrium
Antúrium presadené do samozavlažovacieho črepníka

Presádzať budeme rastlinu druhu Anthurium andreanum, ktorej bol už pôvodný črepník malý. Pred tým bola rastlinka vysadená v obyčajnom črepníku bez samozavlažovacieho systému a preto často trpela aj nevyrovnanou závlahou. Niekedy bola preliata a inokedy mala vody nedostatok. Samozavlažovací črepník je výhodný pre Vás, ako aj pre rastlinku, nakoľko rovnomerný prísun vody zabezpečuje vyrovnaný rast a perspektívne kvitnutie.

 

Anthurium andreanum a rozobrané príslušenstvo k samozavlažovaciemu črepníku
Anthurium andreanum a rozobrané príslušenstvo k samozavlažovaciemu črepníku

Samozavlažovacie črepníky si môžete zakúpiť napríklad v záhradných centrách, alebo v špecializovaných obchodoch. V balení môžete mať sadu na samozavlažovanie už pribalenú, alebo si ju môžete zakúpiť zvlášť (podľa tvaru, veľkosti dekoračného obalu). Súprava by mala obsahovať špecializovaný granulát, plastový podstavec, hladinomer s plaváčikom. Odporúčame zakúpiť kompletnú sadu s dekoračným črepníkom.

 

Ako presadiť rastlinu?

Samozavlažovací črepník s vloženým perforovaným podstavcom zasypaný granulátom
Samozavlažovací črepník s vloženým perforovaným podstavcom zasypaný granulátom

Najskôr si pripravíme dno črepníka pre úspešné samozavlažovanie. Čierny perforovaný podstavec umiestnime na dno črepníka a následne osadíme hladinomer s tvarovaným krytom. Granulátom zakryjeme celý čierny podstavec.

 

Príprava rastliny na presádzanie
Príprava rastliny na presádzanie

Na granulát nasypeme cca 2 cm vrstvu substrátu určeného pre interiérové kvitnúce rastliny. Následne si pripravíme rastlinku na presádzanie.

Vyberieme rastlinu z pôvodného črepníka. Dôkladne skontrolujeme koreňový systém rastliny. Odstránime zhnité časti koreňov a rukami môžeme jemne uvoľniť koreňový bal a odstrániť starú zeminu. Pracovať môžeme z hygienických dôvodov aj v rukaviciach.

 

Presadenie rastliny
Rastlinu umiestnime v strede črepníka

Rastlinu sa snažíme umiestniť do stredu črepníka a začneme prisypávať čerstvý a kvalitný substrát určený pre interiérové rastliny. Substrát je dobré jemne zatláčať a môžete aj mierne črepníkom potriasť tak, aby sa zemina dostala aj ku koreňom uprostred koreňového balu. Rastlinku sa snažíme zasadiť do takej hĺbky ako bola v pôvodnom črepníku. Predídeme tak možnému nechcenému hnitiu nadzemných častí rastliny.

 

Starostlivosť o presadenú rastlinu

Závlaha presadenej rastliny
Presadenú rastlinu polejeme vodou

Keďže máme čerstvý substrát a čerstvo zasadenú rastlinku, prvé dva týždne zalievame zeminu na substrát, ktorý môže ešte mierne klesnúť a rastlinka sa v ňom “usadí”. Neskôr môžeme zalievať už cez určený otvor pri hladinomere. Stačí nadvihnúť čiernu krytku a do otvoru nalievať vodu, pokiaľ červený hladinomer neukazuje optimum. Do závlahy môžete počas vegetačného obdobia primiešať aj bežné hnojivá pre kvitnúce rastliny.

 

Zásoba vody v črepníku
Zásobu vody zobrazuje plaváčik

Červený plaváčik nám prehľadne ukazuje stav zásoby vody na dne črepníka. Minimum – optimum – maximum je pre nás informácia, či je potrebné doliať vodu. Pokiaľ cestujete na dlhšie obdobie môžete dolievať vodu, až pokiaľ hladinomer nebude ukazovať maximum.

Takto si môžete ľahko presadiť aj iné druhy rastlín, ktoré sú na vodu náročnejšie. Budete mať istotu, že rastlinku nezabudnete poliať a nevyschne vám. Navyše nerovnomerná závlaha (preliatie, rôzna miera vyschnutia) je pre rastlinky nevyhovujúca a môže ovplyvniť aj kvitnutie. Vy ušetríte čas zalievaním a vaša rastlinka nebude trpieť nevyrovnanými podmienkami.


Okrem závlahy nezabudnite aj prihliadať na svetelné podmienky daného druhu, aby pestovanie bolo naozaj úspešným a radostným.


 

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.