Červec izbový – nepríjemný škodca

Červec izbový (Coccus hesperidum), (čeľaď: Coccidae), je škodca, ktorý sa živí na viacerých druhoch rastlín. Tento škodca je kozmopolitný a napáda okrem poľných a skleníkových plodín aj okrasné rastliny. Škodca sa živí na svojom hostiteľovi jeho rastlinnými šťavami, a tak získava pre svoj vývoj potrebné živiny. Následne však môže vylučovať sladkú medovicu, ktorá je v prírodných podmienkach lákavá aj pre mravce. Medovica je pre hostiteľskú rastlinu nevýhodná, pretože zhoršuje jej vzhľad, znižuje fotosyntézu a následne môže znižovať listovú plochu napadnutej rastliny. (1)

 

Coccus hesperidum na liste.

Zdroj fotografie: AgrEvo, www.cabi.org

Červec izbový je počas svojho života prevažne nepohyblivý (iba nymfálne štádia sú pohyblivé). Samička dorastá do dĺžky 3,0-5,0 mm. Samičky produkujú vajíčka, ktorých môžu mať v priebehu svojho života až 250. Do dospelého štádia prechádza tento druh hmyzu viacerými nymfalnými štádiami. Za rok môžu mať v závislosti do teploty 7 generácií. (1) Tvar tela je sploštený, eliptický a hnedej farby, ochranný štít môže mať rôzne rozptýlené načervenalé škvrny. Samička dorastá do dĺžky 3,0-5,0 mm. (2)

O tomto škodcovi sa uvádza, že môže byť regulovaný chemicky  (proti nižším vývojovým štádiám) aplikáciou minerálnych olejov, biologicky prostredníctvom endoparazitov, napr.  parazitickými osičkami Micropterus nietneri, Metaphycus flavus z čeľade Encyrtidae. Zaujímavosťou môže byť, že daný škodca bol v Izraeli považovaný za hlavného škodcu citrusov, ale využitím prirodzených nepriateľov bol kompletne regulovaný. (2)

Rozšírenie škodcu Coccus hesperidum.

Zdroj mapy: www.cabi.org

Druhy hmyzu čeľade Coccidae môžu byť klasifikované ako mäkké a obrnené ochranným štítkom (krytom), ktorý nie je možné oddeliť od tela škodcu, ktorý sa nachádza pod ním. Ochranný štít je tvrdý, voskový (s voskovým povlakom). Z hľadiska ich regulácie a kontroly patria pravdepodobne k jedným z najťažšie zvládnuteľných škodcov, a to najmä kvôli ich ochrannému štítku. Škodca môže predstavovať problém aj pri interiérových rastlinách. Medzi bežné hostiteľské rastliny môžu patriť napríklad: paprade, orchidey, krosandry, šeflery. (3)

 

Škodcom napadnutý list palmy Chamaedorea elegans.

Rastliny vizuálne kontrolujte nie len pri nákupe, ale aj v priebehu starostlivosti. Prítomnosť škodcu môžu naznačovať rôzne fyziologické poruchy ako napríklad zožltnuté listy. Skontrolujte listové stopky a obe strany listov. Časti rastliny, ktoré sú silno napadnuté, ak je to možné odstráňte. Ďalšie informácie o škodcoch si môžete pozrieť v článku: škodcovia interiérových rastlín.

 

Zdroje:

1. https:/en.wikipedia.org/wiki/Coccus_hesperidum

2. http://www.agri.huji.ac.il/mepests/pest/Coccus_hesperidum/

3. Delahaut, K., UW-Madison IPM Program, 2004, University of Wisconsin. Dostupné na: https://fyi.uwex.edu/hort/files/2014/11/Scales.pdf

http://idtools.org/id/scales/factsheet.php?name=6882#prettyPhoto

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.