Strelícia kráľovská cez Afriku a Anglicko

Strelícia kráľovská (Strelitzia reginae), je elegantná rastlina pôvodom z Južnej Afriky (z Juhoafrickej republiky), ktorá sa dostala do Anglicka v roku 1773. Z Anglicka začala svoju púť takmer do celého sveta (Amerika, Austrália). Je pravdou, že nie všade môže táto rastlinka voľne rásť, a teda najmä v krajinách severu uprednostní bezpečné, slnečné prostredie skleníka, a tak sa návštevníci môžu radovať z jej elegancie takmer kdekoľvek. V teplejších oblastiach sveta môžeme tento druh rastlinky nájsť aj ako nápadný klenot v mnohých parkoch a okrasných záhradách.

Tento druh rastliny si môžete pozrieť aj v botanických záhradách rôznych krajín. Určite Vás zaujme jej impozantný a dominantný vzhľad. Nádherné kvety vyrastajú ponad tmavozelené listy a jemným spôsobom dopĺňajú okolie.

Rastlinu popísal v roku 1788 anglický prírodovedec a botanik Joseph Banks, ktorý ju pomenoval po britskej kráľovnej Charlotte Mecklenburg-Strelitz.

Strelícia kráľovská môže dorastať až do výšky 200 cm. Pomocou šľachtiteľov dnes môžeme nájsť rôzne variety s odlišným habitusom rastu a veľkosťou kvetou. Rastlinu je možné pestovať aj v interiéri, a tiež je obľúbenou dominantou pri aranžovaní kytíc. Pri pohľade na tento druh rastliny si mnohí spomenieme na vzdialené exotické krajiny, ktoré ukrývajú nejedno prírodné dobrodružstvo s tajomstvom.

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.