Exotické rastliny Rhapis – palmy a trópy

Rod Rhapis zahŕňa približne 10 druhov menších paliem, ktoré sú zaradené do rozsiahlej čelade Árónovité (Arecaceae). Druhy rastlín z rodu Rhapis sú pôvodom z juhozápadnej Ázie, južných častí Japonska, Číny a Sumatry. Rhapis je rod elegantných paliem, ktoré si našli uplatnenie aj v interiéroch. Listy a habitus týchto paliem pôsobí veľmi atraktívne, či už v prírode, alebo v interiéri. Stonky paliem vytvárajú zhluky nie príliš mohutného vzrastu, a tak pôsobia ľahším dojmom. Palmy tohto rodu v závislosti od druhu môžu dorastať v prírode 3-4 m.

Rhapis multifida – China: Guangxi, Yunnan

Medzi najbežnejší druh patrí Rhapis excelsa, ktorá je tolerantná aj voči chladnejším podmienkam. Rastie prevažne v subtropických a teplejších oblastiach. V interiéri sa snažíme túto rastlinu umiestniť na teplejšie a pred priamym slnkom chránené miesto, kde vynikne najmä ako solitér. Minimálna teplota pre tento druh je -5°C.

Dobrou správou je, že Rhapis excelsa bola zaradená aj na zozname NASA ako rastlina, ktorá je schopná odstraňovať škodlivé látky zo vzduchu. Rastliny v interiéry sú dôležitou súčasťou nášho času stráveného v kancelárii. Rastliny vytvárajú príjemnejšie prostredie a pomáhajú nám aj zdravšie žiť. Pokiaľ sa Vám páčia palmy, tak ani druh Rhapis excelsa nie je problém zakúpiť. Okrem toho Vám táto palma prinesie do interiéru eleganciu a bude pôsobiť reprezentatívnym dojmom. V prírode je táto palma príjemnou zmenou, pretože jej netradičné listy zaujmú a vytvoria kontrast v kompozícii.

Rhapis cochinchinensis – Thailand; Laos; Vietnam

Palmy z rodu Rhapis sú atraktívne, ale väčšie rastliny sú drahšie. Pokiaľ máte záujem vidieť, ako rastlina rastie aj v exteriéri, tak môžete navštíviť botanické záhrady. Palmy na fotografiách rastú na Kanárskych ostrovoch – konkrétne na ostrove Tenerife. V jeho hlavnom meste Santa Cruz de Tenerife sa nachádza botanická záhrada PALMETUM, ktorá je špecializovaná na palmy. Zbierka paliem je v tejto botanickej záhrade njaväčšia v Európe a tento projekt je zaujímavý tým, že botanická záhrada bola vybudovaná na skládke odpadu. PALMETUM je úspešným a jedinečným projektom vo svete.

Na obrázku Rhapis subtilis – Sumatra

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.