Sansevieria trojpása – z prírody do interiéru

Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata), čeľaď: asparágovité (Asparagaceae), je pre väčšinu ľudí známa pod ľudovým názvom Svokrin jazyk. Nachádzame ju v mnohých interiéroch. Pre niekoho zaujímavá a pre niekoho úplne obyčajná izbová rastlina, ktorá má však tiež svoj zaujímavý príbeh.

Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata), Photo: Sheldon Navie, www.keyserver.lucidcentral.org

Rod Sansevieria je rod xerofytických (suchomilných) trvalých bylín. Do tohto rodu je zahrnutých približne ďalších 60 druhov rastlín, ktoré sú rozšírené v oblastiach južnej Afriky, na Madagaskare, alebo aj v Arábii. Predpokladá sa, že je pôvodná v niektorých častiach tropickej Afriky.

Sansevieria trojpása je sukulentná, trváca a v prírode dokonca invazívna rastlina, ktorá rastie na otvorených slnečných plochách až po čiastočne zatienené oblasti. S. trojpása je tolerantná voči suchu a teplu, vďaka viacerým adaptáciám. V prírode, kde rastie, môže byť považovaná za burinu, napríklad ako potenciálna burina bola v zaznamenaná niektorých častiach Austrálie.

V prírode rastie v otvorených lesoch, v pobrežných oblastiach, ako súčasť pobrežnej vegetácie, na okrajoch uzavretých lesov subtropických a tropických oblastí, ale aj v opustených záhradách, pri okrajoch ciest, alebo na odpadových a inak narušených miestach.

Reprodukcia je možná prostredníctvom osiva, ale aj vegetatívne, prostredníctvom listových odrezkov a iných segmentov rastliny. Odrezky a ostatné reproduktívne časti rastliny dobre rastú a môžu vytárať najmä v prírode husté húštiny, ktoré môžu byť vytvárané aj rozširovaním plazivých podzemných stoniek. V prírode bývajú semená rozširované vtáctvom, a ďalšími zvieratami, ktoré sa živia plodmi rastlín. Kvety sú biele až zelenkasté, ktoré sú otvorené iba počas jednej noci. Kvety sa spravidla otvárajú neskoro popoludní a zatvárajú v skorých ranných hodinách.

Sansevieria trojpása - plody
Oranžové plody druhu Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata), Photo: Sheldon Navie, www.keyserver.lucidcentral.org

Sansevieria trojpása je pôvodom z tropickej západnej Afriky z Nigérie, východne ku Kongu. Druhy Sansevierií boli introdukované na Floridu pravdepodobne počas španielskej kolonizácie medzi rokmi 1765 – 1820, a bola využívaná pre záujmy ministerstva poľnohospodárstva USA. V rokoch 1910 až 1940 sa napríklad v Mexiku, na Kube, na Bahamách uskutočnilo niekoľko pokusov o pestovanie druhu Sansevieria trojpása na výrobu vlákniny. Z Floridy bol tento druh ďalej vyvážaný do Strednej a Južnej Ameriky, do Karibiku, a aj do Európy. Do roku 2000 bol tento druh klasifikovaný na Floride ako potenciálne invazívny, a následne bol obmedzený aj obchod a ďalšia komercializácia rastlín. Tento druh bol zaznamenaný ako invazívny napríklad aj na Kube, na Havaji, na Cookových ostrovoch, na Fidži.

Sansevieria trifasciata Laurentii
Sansevieria trifasciata Laurentii

Sansevieria trojpása sa v našich oblastiach pestuje v interiéroch. Okrem tohto druhu, existuje aj veľa kultivarov. Druh S. trojpása patrí medzi druhy, ktorý sa najviac komercializuje pre potrebu obchodu s rastlinami. Neustále patrí medzi populárne druhy rastlín, ktoré dobre prospievajú v podmienkach interiérov. Do popredia sa dostávajú kultivary napr. “Moonshine”, “Golden Hahnii”, “Silver Hahnii” a mnoho ďalších, ktoré najmä farbou, tvarom a vzrastom môžu zaujať.

 

Zdroje:

  1. https://www.cabi.org/isc/datasheet/48196
  2. https://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/media/Html/sansevieria_trifasciata.htm
  3. http://www.globalspecies.org/ntaxa/1220803

 

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.