Pachira aquatica – elegantná rastlina do kancelárie, či bytu

Pachira aquatica patrí do veľmi zaujímavej čelade Slézovité (Malvaceae). Pachira aquatica je veľmi dekoratívnou rastlinou vhodnou do interiéru. Vytvára veľké listy, ktoré pôsobia jemným dojmom. Rastlina príjemne uľahčí pracovnú atmosféru a zútulní aj domáce prostredie. Tento druh žije v prírode na zaujímavých miestach a jej plody sa využívajú rôznym spôsobom. Spoznajte aj túto rastlinku trošku viac.

 

Pachira aquatica
Pachira aquatica

Pachira aquatica je bežne predávaným druhom v obchodoch pôd rôznym názvom. Pre ľudí môže byť príťažlivý predajný názov ako “Penažná rastlina” alebo “Peňazný strom”, či však naozaj prinesie aj skutočné peniaze, musí posúdiť každý kupujúci sám. Tento názov pochádza zo starého príbehu, v ktorom chudobný muž objavil tento strom a predával osivo tohto druhu, za ktoré získal peniaze.  Ďalší názov pre túto rastlinku je “Vodný orech”. Je to tiež zaujímavé pomenovanie, pravdepodobne kvôli plodom, ktoré tento druh vytvára a kvôli tomu, že v prírode rastie v blízkosti vody.

Rastlina sa pestuje v interiéri ako rastlina okrasná listom, kvety sa objavujú len výnimočne. Túto rastlinu je možné zakúpiť aj ako bonsaj so zaujímavo prepletenými stonkami.

Rastlina z prírody do interiéru

Pachira aquatica je pôvodom z oblastí tropickej Ameriky (Bolívia, Brazília, Kolumbia, Kostarika, Ekvádor, Guatemala, Mexiko, Nikaragua, Panama, Peru, Surinam, Venezuela, a iné). V týchto oblastiach rastie v dažďových lesoch, v blízkostí riek a jazier. Názov rodu je “aquatica” a znamená vodný. Rastlina vytvára elegantné, svetlozelené, lesklé a mierne kožovité listy, ktoré majú kopijovitý tvar a sú v počte 5-7 kusov na jednej stopke. Dĺžku môžu dosahovať až 28 cm a šírku 3-14 cm. Väčšie listy môžu mať mierne zvlnený okraj.

Rastlina je neopadavá s kmeňom vysokým do cca 25 m a priemerom cca 30-90 cm. Rastlina má tenkú kôru, ktorá ostáva zelená počas dlhého obdobia. Keďže rastliny rastú v oblastiach, ktoré bývajú často zaplavované, tak vytvárajú v dolnej časti silné vzdušné korene, ktoré prenikajú do pôdy, a vytvárajú silnú oporu pre rastlinu v nestabilných zaplavovaných pôdach. Rastlina vytvára zaujímavé kvety, ktoré rastú jednotlivo alebo v menších skupinkách. Kvety sú voňavé s ohnutými žltkastými okvetnými lístkami a môžu dosahovať dĺžku aj 30 cm.

Pachira aquatica, pohľad na kvet a listy.
Pachira aquatica, pohľad na kvet a listy. Foto: Mazza, www.monaconatureencyclopedia.com

Rastlina vytvára plody dlhé 20-30 cm tmavohnedej farby. Plody sa spontánne otvárajú a semená sa samovoľne uvoľňujú. Osivo klíči 8-10 dní. Plody rastliny sú však jedlé a zberajú sa pred ich otvorením. Konzumovať sa môžu surové, pečené, vyprážané, alebo sa môžu používať rozomleté ako múka. Plody navyše obsahujú viac ako 50% oleja, ktorý sa využíva na priemyselné účely. Drevo sa využíva pri výrobe papiera, pretože obsahuje okolo 35% celulózy. V kôre a v koreňoch boli zistené aj látky s fungicídnym účinkom, ktoré môžu pôsobiť v podmienkach, kde rastlina žije vo voľnej prírode.

 Zdroje:

  1. http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=d445
  2. https://www.monaconatureencyclopedia.com/pachira-aquatica/?lang=en
Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.