Rastliny vhodné na slnečné miesto

Rôzne druhy rastlín si môžete priniesť aj na slnečné miesta Vášho interiéru. Dajte šancu presvetleným miestam v bytoch, v kanceláriách. Oživte miesta, kde je slnečných lúčov v rámci interiéru maximum. Na miestach (prevažne južnej orientácie), kde slnko svieti niekoľko hodín cez poludnie priamo do interiéru, bude pravdepodobne aj vo Vašom interiéry platiť, že intenzita slnečného žiarenia bude na týchto miestach najvyššia. Aj tieto priestory sa však môžu zelenať.

Rastliny môžete umiestniť priamo na podlahu, alebo ich môžete zavesiť. Rastliny spoločne vytvoria príjemnú kulisu, ktorá bude súčasťou Vášho interiéru.

Pokiaľ máte v byte, alebo v kancelárii miesto, v ktorom je slniečka viac než dosť, neváhajte a dajte šancu priestoru a rastlinám v spoločnú súhru. Príjemné miesto vytvoríte s rastlinami, ktoré môžete vysadiť do keramických, hlinených, alebo do prírodných prútených obalov, črepníkov. Jednoducho a rýchlo si môžete navodiť prímorskú atmosféru v srdci Európy, priamo vo Vašom byte, či v kancelárii.

Slnečné miesto môžeme nájsť na parapetoch okien orientovaných na juh alebo juhozápad. Väčšina izbových rastlín zle znáša preslnené stanovištia, ale napriek tomu na takéto miesta, na ktorých vládne slnkom zaliata “atmosféra” môžete umiestniť viacero druhov rastlín, ktoré slniečko s obľubou vyhľadávajú. Môže sa stať, že si rastlinku do svojho bytu zakúpite podľa toho, či sa Vám páči, ale neuvedomíte si, aké podmienky pre svoj život potrebuje. Rastlinky, ktorým stačí slniečka menej, môžu na jeho zvýšené pôsobenie reagovať zhnednutím listov, opadom listov, a taktiež nemusia zakvitnúť. Preto je výber vhodných druhov naozaj dôležitý.

Ktoré rastliny majú radi veľa svetla?

Na slnečnom mieste (často parapet okna orientovaný na juh) sa bude dobre dariť rastlinám z púšte a zo savany (kaktusom, sukulentom). Tieto rastliny sú nádherné, odolné a pripravené na život na slnkom zaliatych stanoviskách. Pri pestovaní, pozor na vodu, s ktorou to nie je potrebné preháňať. Tieto rastliny sú pripravené s vodou šetriť, a tak vody stačí málo. Vhodné druhy rastlín sú napríklad: Aloa (Aloe), Prýštec ohnivý (Euphorbia milii), Hrubáň (Pachypodium sp.), Sansevieria trojpása (Sansevieria trifasciata), Adénium hrubé (Adenium obesum), Jucca obrovská (Yucca elephantipes), “Slonia noha” (Beaucarnea recurvata), Banánovník končistolistý (Musa acuminata), Pentas (Pentas lanceolata), Muškát veľkokvetý (Pelargonium grandiflorum), Kalanchoa (Kalanchoe miniata), Kalanchoa Blossfeldova (Kalanchoe blossfeldiana), Paprika ročná (Capsicum annuum), Lampášik Woodov (Ceropegia woodii), Echmea pásikovaná (Aechmea fasciata).

Pár druhov kaktusov a sukulentov môže premeniť Váš okenný parapet na malú mediteránnu záhradu, ktorá nie je náročná na ošetrovanie. Rastlinky príjemne oživia aj Váš interiér.

Svet Rastlín Vám pomôže spríjemniť Vaše chvíle strávené v interiéri. Každé miesto, ktoré je možné obývať a naplniť životom, sa bude Svet Rastlín snažiť využiť v prospech všetkých.

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.