Vianočná ruža a jej divoká “sestra”

Prýštec na Vianoce v interiéri a denne vo voľnej prírode

V tomto článku sú spomenuté dva druhy rastlín z čeľade Mliečnikovité (Euphorbiaceae). Obľúbený Prýštec najkrajší – Euphorbia pulcherrima, ktorý je vyhľadávaný najmä počas Vianočných sviatkov, a pre zaujímavosť a porovnanie, aj divoký druh Euphorbia heterophylla, ktorý je v prírode obávanou burinou a spôsobuje problémy pri pestovaní rôznych plodín. Z jedného druhu máme na Vianoce veľkú radosť a s druhým si len ťažko vieme rady.


Euphorbia pulcherrima – prýštec najkrajší

Euphorbia pulcherrima – Prýštec najkrajší , Vianočná ruža, Vianočná hviezda

Prýštec najkrajší je veľmi rozšírená krovitá Euphorbia. Ako listnatý ker ju môžeme nájsť rásť napríklad v Mexiku. Rastlina má nenápadné kvety, ktoré sú obklopené farebnými okvetnými listami.

Pred Vianocami je možné nájsť v mnohých obchodoch Prýštec najkrajší, ktorý voláme aj ako Vianočná ruža, alebo Vianočná hviezda. Rastlinka má nenápadné kvietky sfarbené do odtieňov zelenej a žltej vo veľkosti hrášku. Okrasné listene na vrcholoch stoniek sú sfarbené do rôznych farieb od červenej, cez ružovú po žltú až krémovú. Rastliny sa predávajú v rôznych veľkostiach s rôznym počtom výhonkov. V interiéri je vhodné rastlinku umiestniť na svetlé miesto a dodržiavať rovnomernú zálievku (nie je dobré, keď rastlinka bude vystavená raz nedostatku vody, a inokedy zase preliatiu). Väčšinou si ľudia kupujú túto rastlinku k príležitosti Vianoc, existujú však aj postupy ako rastlinku prezimovať. V obchodoch je možné nájsť aj kultivary na kmieniku, alebo jej rôzne miniatúrne formy. Aj pri tomto druhu, môže byť latex dráždivý najmä pre ľudí ktorý majú na naň alergiu.


Euphorbia pulcherrima – prýštec najkrajší


Euphorbia heterophylla (divoká poinsettia)

Euphorbia heterophylla (divoká poinsettia) pochádza pôvodom z tropických a subtropických regiónoch Ameriky. Dnes už je rozšírená v celej tropickej Afrike, Ázii a v Tichomorí celkovo najmenej v 65-tich krajinách. Rozšírená je už, aj v oblastiach okolo Stredozemného mora. Divoká poinsettia dobre rastie na rôznych stanovištiach od zanedbaných pôd až po poľnohospodársky využívané pôdy, kde dokáže konkurovať viacerým druhom plodín napr. rajčinám, kukurici, cibuli, bavlne, kávovníkom, kakaovníkom a ďalším plodinám. Rastlina dorastá do výšky 140 cm a riedko sa rozvetvuje.


Euphorbia heterophylla (divoká poinsettia), foto: Sheldon Navie, wwww.keyserver.lucidcentral.org

V prírode vytvára tento druh množstvo semien s vysokou životaschopnosťou. Každý plod vytvára 3-laločnú kapsulu, ktorá obsahuje tri semená, ktoré sa uvoľnia do prostredia, keď sú plody zrelé. Osivo dosahuje priemer 2,5 mm a je hnedo-čiernej farby. Osivo môže byť rozširované náhodne prepravou vo vozidlách, prostredníctvom zvierat, vodou. Euphorbia heterophylla je obávanou burinou aj kvôli svojmu rýchlemu rastu vďaka ktorému dokáže konkurovať o svetlo, vodu, živiny najmä mladým plodinám v ich počiatočnom raste. Tento druh je jedovatý pre hospodárske zvieratá a pri kontakte s pokožkou môže byť dráždivý aj pre ľudí, pretože rastlina produkuje latex. Regulácia tohto druhu je možná niektorými herbicídmi, ale aj biologicky s využitím patogénov.

Zdroje:

  1. https://www.plantwise.org/KnowledgeBank/Datasheet.aspx?dsid=23313
  2. https://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/media/Html/euphorbia_heterophylla.htm
  3. https://www.cabi.org/isc/datasheet/23313
  4. https://www.researchgate.net/publication/276086545_Wild_poinsettia_Euphorbia_heterophylla_An_emerging_weed_in_cotton_and_processing_tomato_in_Greece
  5. http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b553

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.