Porovnanie spôsobov merania pH pôdy

Veselé porovnanie troch spôsobov merania pH pôdy v prostredí prírody, vo vinohradoch. Sprevádzali nás motýle, lienky aj komáre spolu s rastlinkami rôznych druhov. V okamihu prírody sme sa pozreli na jej pôdu a zaujímalo nás, ako dopadnú výsledky a ako presne sa nám podarí odmerať pH pôdy. Milí študenti, ale aj priatelia prírody, poďte sa s nami pozrieť, ako sa nám darilo v dobrodružstve rozohriatých vinohradov.

METODIKA

Pre porovnanie merania pH pôdy sme použili tri rôzne metódy. Vzorky pôdy sme odobrali vo vinohradoch v Rači. Merania sme vykonali v externých aj interných podmienkach.

Prvým odberným miestom boli vinohrady neudržiavané, o ktoré sa už nikto nestará. Naproti, druhým miestom boli vinohrady udržiavané, tie, kde sa intenzívne pestuje chutné Račianske hrozno. Odber vzoriek sme vykonali 2x z hĺbky 20 cm. Po druhý krát nás okrem krásnej vegetácie sprevádzali aj komáre (vždy niečo musí spraviť objavovanie náročnejšie). 🙂 Po získaní vzoriek sme odmerali pH pôdy priamo na mieste, a ďalší krát v našom milom alternatívnom laboratóriu.

  1. Meranie pH pôdy od firmy BEN-Test
  2. Meranie pH pôdy prenosným kombinovaným meracím zariadením (3 v jednom)
  3. Meranie pH pôdy laboratórnym zariadením HANNA Instruments HI5521

Meranie pH pôdy od firmy BEN-Test

Tento spôsob je praktickým a rýchlim pomocníkom pre zistenie pH pôdy priamo v teréne. Krabička obsahuje fľaštičky s dvoma roztokmi a nádobu. Do nádobky sme nasypali približne 1 cm pôdy. Nádobku s pôdou sme naplnili do 3/4 destilovanou vodou. Následne sme pridali 10 kvapiek zelenkastého roztoku č.1, všetko sme premiešali. Po premiešaní sme pridali 10 kvapiek druhého roztoku číreho vzhľadu.

Všetko sme dobre premiešali a pozorovali sme ako sa postupne menila konzistencia vzorky. Roztok číslo dva, nám pomohol k tomu, aby vzorka pôdy začala rýchlejšie sedimentovať, a tým sa celý proces merania značne urýchlil. Veselé bolo, ako sa vzorka postupne ustálila, pôda sedimentovala a tekutina vo vrchnej časti nádobky nám ukázala zafarbenie reprezentujúce výslednú pH pôdy.

Na krabičke Ben-testu si farbu tekutiny môžete porovnať s farebnou stupnicou pH. Celé meranie prebehlo rýchlo, veselo a pohodlne, až na dobrovoľnú prácu prekopania zeminy, kde číhali hladné komáre, ale našťastie aj ľahkolietajúce motýle. 🙂

Meranie pH pôdy prenosným kombinovaným meracím zariadením

Malý prístroj, ktorý jednoducho zapichnete do pôdy, a potom, podľa nastavenia režimu (má tri nastavenia: meranie vlhkosti, intenzity žiarenia, meranie pH pôdy) zmeriate čo potrebujete. Jeho výhodou je, že ho viete rýchlo použiť, nič nemusíte kopať, ani miešať, alebo čakať na výsledok. Takéto použitie môže byť na jednej strane trochu bez starostí, a na druhej strane, môže byť nudné, pretože sa vytratí zážitok z toho, koľko námahy a času zoberú iné metódy meraní. 😀

Meranie pH pôdy laboratórnym zariadením HANNA Instruments HI5521

Pozrite si ako veselo a zrejme aj trochu netradične môže vyzerať práca za meracím prístrojom v bielom plášti. Dve vzorky v plastovej rozbitnej skúmavke z lekárne, v ktorej sa nachádzala pôda z vinohradov sa dočkala svojho času. Prístroj, ktorý bol tri roky v sklade sa konečne opäť dostal na výslnie a mohol sa nabažiť svojho prínosu pre spoločnosť. K použitiu prístroja predchádzala jeho kalibrácia.

K tomuto meraniu sme potrebovali 2 g zeminy, 10 ml reverznej osmózy. V skúmavke sme všetko premiešali po dobu asi 20 min. V odmerke zo skla sme premiešanú vzorku vložili pod rameno prístroja so zabudovaným teplomerom a pH sondou. Pred použitím pH sondy, nezabudnite otvoriť ventil. Prístroj nám na digitálnom displeji postupne ukázal nameraný výsledok. Po meraní je dobré pH sondu aj teplomer opláchnuť reverznou osmózou/destilovanou vodou a nakoniec uchovať spodnú časť pH sondy v nádobke s roztokom NaCl.

Životné prostredie

Na slnečných svahoch Malých Karpát sa v blízkosti obydlí Račanov nachádza zaujímavá príroda. Nie len kultúra pestovania hrozna, ale aj lesy a lúky rozprestierajúce sa svahmi tohto slnečného kraja vytvárajú malebné prostredie našej krajiny. Okrem toho, že táto krajina dokáže uspokojiť mnohých športovcov a obyvateľov hľadajúcich chvíle v prírode, poskytuje tento ekosystém aj možnosť pre život mnohým druhom rastlín a živočíchov.

V každom období vegetácie vás prekvapia iné rastlinky. Jednotlivé druhy postupne vyrastajú a vďaka vzájomnej tolerancii (vrátane tej ľudskej) môžu uskutočňovať svoj životný cyklus. Keď sa len rýchlim očkom pozrieme po krajine, môžeme vidieť, že nájdeme desiatky druhov. Určite poznáte mnohé druhy z videnia. V čase ich kvitnutia vás zaujmú predovšetkým ich farby, tvary a možno pocítite ako vás upokoja a rozveselia.

Pri vašich prechádzkach so psíkom, alebo s rodinou, či priateľmi ste určite stretli už len na malom kúsku pôdy napríklad aj tieto druhy: vratič obyčajný (Tanacethum vulgare), rebríček obyčajný (Achillea millefolium), skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata), knôtovka biela (Silene latifolia), hadinec obyčajný (Echium vulgare), druhy z čeľade mrkvovité (Apiaceae) aj bobovité (Fabaceae).

Zdieľať

Zanechajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.